Karbantartás fontossága

Miért van szükség a klímaberendezések rendszeres és szakszerű fertőtlenítésre, tisztításra?

A hűtési szezon alatti működtetés folyamán a klímakészülék számottevő mennyiségű, a levegőben fellelhető szennyeződést szív magába, amely bizonyos százalékát a beltéri egységben megtalálható szűrők, ionizátorok felfogják, házi por és atkák formájában, ezzel szinte légtisztító berendezésként fokozza lakásunk levegő minőségét. Ami viszont átjut ezeken a szűrőkön annak nagyja a cseppvízzel távozik a lakásból. A maradék pedig biofilmet hoz létre a hőcserélőn és a klíma cseppvíz tálcájában, ami melegágya lehet a különféle penészgombáknak, baktériumoknak amennyiben nincs megfelelően tisztítva. A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy ezek megtelepedjenek, elszaporodjanak, és így a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek a beltéri levegőben. A rendszeres tisztítás elhanyagolása következménye nem csupán például kellemetlen szag, hanem komoly egészségi kockázat továbbá allergiás esetleg asztmás tünetek is jelentkezhetnek.

A legismertebb a kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs, a Legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat. Nevét egy szennyezett klímaberendezés által előidézett súlyos tüdőgyulladás adta, amikor egy szállodában tömegesen megbetegedtek a nem karbantartott klíma által árasztott levegőtől.

Továbbá a karbantartás mellőzésével, idővel klímaallergia is kialakulhat melynek tünetei: vörös, égő szem, tüsszögés, köhögés, súlyosabb esetben viszont légszomj.

NAGYON FONTOS a karbantartás időzítése! Mindenképpen ajánlott egy kora tavaszi időpont, hogy a kánikulai szezont egy átfertőtlenített, kitisztított és műszakilag leellenőrzött klímaberendezéssel várhatja a kellemetlenségek és sok felesleges kiadást elkerülve. Amellett, hogy a szezonban esetleg sokat kell várnia szabad időpontra sokkal fontosabb, hogy a téli állásában letelepedett baktériumokat, kórokozók hadát a készülék első elindításakor, működtetésekor ne juttassa be a helység levegőjébe.

Egészségünk megőrzése mellett a rendszeres karbantartás nem csak a garancia érvényesítése miatt fontos. Ezeken felül élvezheti az energia megtakarítás előnyeit is. Így készüléke mindig csúcsteljesítményt tud nyújtani és így sokkal hatékonyabban tud működni. 

Időpont egyeztetés miatt keresse kollégáinkat az alábbi telefonszámokon:

Lózsi Zoltán: 06706009039
Lózsi Sándor: 06706009040

vagy emailen: celsiusklima@gmail.com